Doğru bildiğini yap...

KAPASİTE SINIRLAMASI İVEDİLİKLE HAYATA GEÇİRİLMELİDİR

KAPASİTE SINIRLAMASI İVEDİLİKLE HAYATA GEÇİRİLMELİDİR

Kota Uygulaması İvedilikle Hayata Geçirilmelidir

Değerli meslektaşlarım;

Geçmişte üst birliğimiz TÜRMOB’unda  gündeme aldığı ama nedense daha sonra bir türlü çözüm için adım atmadığı mesleğimizin bir yarasına dokunmak istiyorum.

Bugünlerde gerek sosyal medya üzerinde, gerekse başka platformlarda sıkça gündeme gelen Mali Müşavirlere defter tutma kotası getirilmesi için yapılan etkinlikler görüyoruz.

Günümüzde muhasebe mesleğinin en büyük sorunlarından biri haksız rekabet koşullarının ortadan kalkmamasından kaynaklanmaktadır.  Haksız rekabet ile etkin mücadelenin ancak kapasite sınırlandırması ile başka bir değişle kota uygulaması ile olacağına inanıyoruz.

Uygulanacak kota uygulaması ve bu uygulamanın etkin kontrolleri ile mesleğin en büyük sorunlarından biri olan haksız rekabet sorununun da çözüleceğini göreceğiz.

2010 yılında gerçekleştirilen Genel Kurulda TÜRMOB kapasite sınırlama yetkisi almıştır. Sonrasında Hazine ve Maliye Bakanlığına gidildi, biz bu işle ilgili çalışma yapıyoruz, siz çalışmanızı geri çekin denildi.  Aradan geçen 10 yıla rağmen bu konuda maalesef hiçbir adım atılmadı. Aldığımız bilgilere göre Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışma yapmaktadır.

Oysa ki Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçmeden, üst birliğimizin bu duruma bir çözüm bulması ve kota çalışmasını yaparak bakanlığa sunması gerekirdi. Tüm meslektaşlarımızı ilgilendiren bu durumun Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratlarına bırakılmadan ivedilikle birliğimiz tarafından çözüme kavuşturulması gerektiğine inanıyoruz.

Türkiye’de bulunan tüm meslek odalarımızın ve hatta tüm meslektaşlarımızın fikirlerinin alınarak bu konuda derhal bir çalışma yürütmesi ve bu çalışmayı bakanlığa sunması yerinde ve doğru bir karar olacaktır.

TÜRMOB hali hazırda YMM ler için bir kota uygulaması yapmaktadır. 40 müşteriden sonra ikinci bir YMM istihdam etme mecburiyeti var. Bu uygulama muhasebe ve defter tutma hizmetlerinde de uygulanabilir bir uygulamadır. 40 müşteri kotasının %50 si şirket, %45 Ticari, Zirai ve SMK, %5 Basit Usul ve GMSİ olarak uygulanabilir.

Kota uygulaması, sürümden kazanma mantığının önüne geçerek daha kaliteli ve sağlıklı bir muhasebe sistemini de beraberinde getirecektir.

Aynı zamanda Mali Müşavir istihdamını da arttırarak, meslekte işsizliğinde önüne geçecektir. Bu konuda bizlerden görüş istenmesi halinde seve seve katkı sunacağımızı bildiririz.

Bu vesile ile yoğun bir dönemden geçen, bürolarında emek ve mesai harcayan tüm meslektaşlarıma kolaylıklar diliyor, sağlıklı ve huzurlu bol kazançlar diliyorum.

BMMG Başkanı

Turgay Kanarya