Doğru bildiğini yap...

BASIN DUYURUSU

BASIN DUYURUSU

Basın Duyurusu!!!

Değerli meslektaşlarım; Dün akşam saatlerinde Gelir İdaresi Başkanı imzasıyla yayımlanan V.U.K. 130  Nolu sirkülerle 1.Dönem Geçici Vergi Beyannamesinin verilme ve ödeme süresi 28 Mayıs 2020 tarihi olarak belirlenmiştir. 

Bu uzatım akılla izah edilemeyecek bir durumu beraberinde getirmiştir. Daha önce 2019 Yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinin verilme ve ödeme süreleri 1 Haziran 2020 tarihine, 2020 Yılı Mart, Nisan ve Mayıs Aylarında verilecek KDV Beyannameleri 27.07.2020 tarihine ertelenmişti.

2019 Yılı hesapları kesinleşmeden ( özellikle zarar eden işletmelerin mahsup edilecek geçmiş yıl zararları netleşmeden) ve 2020 Mart ayı KDV Beyannamesi verilmeden  Geçici Vergi  Beyannamesinin doğru ve sağlıklı hazırlanması mümkün değildir. Tarihimizde  ilk defa beyan edilmemiş bir hasılatın kar-zararı hesaplanıp beyan edilecektir.

Bu süreçte meslek mücadelesi yapması gereken üst kurulumuz olan TÜRMOB da süreci iyi yönetemeyerek  meslektaşlarımızı yanlız bırakmıştır.

Beyanname verme ve hazırlama süreçlerinin birbirleriyle bağlantılı olduğunu ve bu nedenle ortada verilmemiş beyannameler varken, kar-zarar hesaplamasının yapılıp beyanname hazırlanmasının mümkün olamayacağını bilmeleri gerekirdi.

Bu süreçleri bilmeyen bir yönetim yapısı ile işlemlerin yapılması mümkün değildir. Bu dönemde işin ehline verilmesinin ne kadar önemli olduğunu da görmekteyiz.

Bakanlık ve Gelir İdaresi Başkanlığı bu yaptıkları hatayı düzeltmeli, ve Geçici Vergi Beyannamesinin verilme ve ödeme sürelerini Temmuz ayının sonuna ertelemelidir.

 

BMMG Grup Başkanı

Turgay Kanarya