Doğru bildiğini yap...

Mart-Nisan Aylarında Verilecek Olan Beyanname Bildirimlerin Süre Uzatımı Hk.

Mart-Nisan Aylarında Verilecek Olan Beyanname Bildirimlerin Süre Uzatımı Hk.

Geçtiğimiz aralık ayında Çin'de görülen ve sonrasında tüm dünyada hızla yayılan Corona Virus (covid-19) salgını ülkemizde görülmeye başlamıştır. Yaşanan bu virüs salgını nedeniyle koruyucu tedbirler bakımından acil durumlar olmadıkça dışarıya çıkılmaması ve toplu yaşam alanlarının kullanılmaması gibi önlemlerin alınması hakkında yetkili kurumlarca açıklamalar yapılmaktadır.

Bu açıklamalar çerçevesinde vatandaşlarımızın mecbur kalmadıkça dışarı ile teması kesmeleri önerilmektedir. Bu durum gerek işverenlerde gerekse işverenlerimizin beyanname ve bildirim yükümlülüğünü yerine getiren meslek mensuplarının iş ve işlemlerini yerine getirmesinde aksaklıklara yol açmaktadır.

Vergi Usül Kanunu 13. Maddesi Mücbir Sebepleri aşağıdaki gibi sıralamıştır

1. Vergi ödevlerinden herhangi birinin yerine getirilmesine engel olacak derecede ağır kaza, ağır hastalık ve tutukluluk;

2. Vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak yangın, yer sarsıntısı ve su basması gibi afetler;

3. Kişinin iradesi dışında vukua gelen mecburi gaybubetler;

4. Sahibinin iradesi dışındaki sebepler dolayısıyla defter ve vesikalarının elinden çıkmış bulunması, gibi hallerdir.

Ülkemizin bulunduğu durumda ekonominin temel dinamiği olan işverenlerimizin bu süreçte vergisel bakımdan zor durumda kalmamaları ve beyan ve bildirimlerin sağlıklı olarak kamu idaresine beyan ve tahakkık edilmesine aracılık eden meslek mensuplarının da iş ve işlemlerini sağlıklı yürütebilmesi adına;

Açıklanan nedenlerle bu durumun mücbir sebep hali sayılması, Mart ve Nisan ayında yapılacak olan tüm beyanname ve bildirimlerin 3 ay süre ile ertelenmesini arz ve talep ederiz.

Saygılarımızla 17.03.2020
BMMG Grup Başkanı
Turgay Kanarya