Doğru bildiğini yap...

ÖNCE SAĞLIK…!

ÖNCE SAĞLIK…!

ÖNCE SAĞLIK…!
Değerli meslektaşlarım ve kıymetli okuyucular; bildiğiniz üzere geçtiğimiz aralık ayında Çin’de görülen ve sonrasında tüm dünyaya hızla yayılan Corona Virus (korona virüs)  bir solunum yolu enfeksiyonu olup, bulaşma riskinin yüksek olması ve ölümcül sebeplere yol açması nedeniyle oldukça dikkat edilmesi gereken bir virüs türüdür.
Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yeni tip Corona Virus (COVID-19) en yaygın belirtileri kuru öksürük, yüksek ateş, boğaz ağrısı ve nefes darlığı şeklinde seyrederken burun akıntısı, ishal, baş ağrısı ve yorgunluk hissi şeklinde de seyretmektedir.
Yeni tip Corona Virus (COVID-19) virüs ailesine karşı koruma sağlayacak bir aşı geliştirilmediğinden bu virüsten korunmak için Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği  korunma yöntemlerine dikkat ederek bu bağlamda önlemler almak faydalı olacaktır.
Dünya Sağlık Örgütü;
•    Enfekte olmuş kişilerle yakın temastan kaçınmanın,
•    El hijyenine dikkat etmenin, sık aralıklarla elleri en az 20 saniye sabun ve su ile yıkamanın; sabun ve su olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanmanın; özellikle hasta insanlar veya çevresi ile doğrudan temas ettikten sonra elleri mutlaka yıkamanın,
•    Enfekte olduysanız eğer, mesafeyi korumanın, öksürürken, hapşırırken tek kullanımlık kağıt mendil ile ağızın ve burnun kapatılmasının; kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılmasının, ellerin yıkanmasının; gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçınmanın,
•    Enfekte olan kişilerin dokunduğu yüzeylerin dezenfekte edilmesinin,
•    Hasta kişilerin mümkünse kalabalık yerlere girmemesinin, (Spor salonları, yüzme havuzları, alış-veriş merkezleri vb.) eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnun kapatılmasının, mümkünse tıbbi maske kullanılmasının önemli olduğunu belirtmiştir.
Siz değerli meslektaşlarım ve kıymetli okuyucularımızın da bu önerileri azami derecede dikkate almaları hem kendi sağlığı hem de çevresindekilerin sağlığı açısından önem arz etmektedir.
Malumunuz özellikle biz meslek mensupları, yaptığımız işin niteliği gereği hem daha fazla insanla temas halindeyiz hem de müşterilerimizden sürekli kağıt evrak topladığımız için onunla birlikte ciddi bir toza maruz kalıyoruz.  Bu durumda solunum yoluyla hastalığa yakalanma riskimizi üst seviyeye çıkarıyor. Odalarırımız (Ankara Odası Hariç) ve Birliğimiz maalesef bu durum karşısında sessiz kalmayı tercih ediyor. 
VUK 13.maddesinde MÜCBİR SEBEP halleri sayılmış olmasına rağmen, bakanlık bu yetkisini kullanmadığından hastalandığımızda bile çalışma zaruretimiz doğmaktadır. 
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının  en azından bu süreçte bizlerin  sağlığını dikkate alarak mart ve nisan ayı içerinde verilecek beyanname ve bildirimlerin verilme ve ödeme sürelerinin 3 ay süre ile ertelenmesinin sağlıklı ve faydalı olacağı kanaatindeyim.
Meslektaşlarımın ve kıymetli okuyucularımın sağduyulu davranmasını, ülkemiz adına bu salgının en az etkiyle atlatılmasını temenni ediyor ve sağlıklı günler diliyorum.
BMMG Kurucu Başkanı
Turgay Kanarya