Doğru bildiğini yap...

TASARRUF BÜTÇESİ Mİ? İTİBAR BÜTÇESİ Mİ? KARAR SENİN

TASARRUF BÜTÇESİ Mİ?  İTİBAR BÜTÇESİ Mİ? KARAR SENİN
19 Ocak 2022

TASARRUF BÜTÇESİ Mİ?  İTİBAR BÜTÇESİ Mİ? KARAR SENİN

Değerli meslektaşlarım;

2021 yılını iyisiyle kötüsüyle tamamladığımız bu günlerde, 2022 yılına dair umutlarımız ve hayallerimizle ilgili temennilerde bulunduk.

Meslek camiası olarak, her yeni yılımız maalesef bir önceki yılımızı aratır duruma geldi. Pandeminin başladığı 2019 Aralık ayından itibaren en yoğun çalışan meslek örgütlerinden olduk. Bu süreçte birçok meslektaşımızı salgın hastalık sebebiyle kaybettik. Binlerce meslektaşımız da hastalığın pençesinde üzerine yüklenen mali sorumlulukları yerine getirmek adına evlerinde veya hastane odalarında beyanname ve bildirimleri yapmaya devam etmek zorunda kaldı.

Maalesef bu süreçte ne meslek odalarımız ne de mali idare meslektaşımızın yanında yer almadı. Sokağa çıkma yasaklarında tüm vatandaşlar evlerindeyken, zaten kararname ile kapatılmış işyerlerinin beyannamelerini hazırlamamız için meslek örgütümüze özel izinler verildi. 

Bana göre meslek olarak bunun tek bir faydasını gördük, ilk defa TÜRMOB ve/veya bağlı olduğumuz ODA kimlik kartlarımız resmi makamlarca tanındı. Belki birçok arkadaşımız faydası bu mu? Diyecektir. Kendi oda seçimlerimizde bile resmi makamlarca tanınmayan kartımızı ilk defa cüzdanlarımızdan çıkarıp, çevirme polisine ibraz ettik. Biz Mali Müşaviriz dedik, işte bu da kartımız…

Değerli meslektaşlarım; bu süreçte biz Bağımsız Mali Müşavirler Grubu olarak meslektaş lehine olabilecek her işlem için öncü olduk, tüm makamlara başvuruda bulunduk. Başvurularımızın takipçisi olduk ve olmaya da devam edeceğiz.

Bu zorlu süreç, ülke ekonomisini olduğu gibi biz meslektaşları da ciddi anlamda etkilemiştir. Bu süreçte meslektaşlarımızın en azından KDV yükümlüğünü azaltmak için defalarca girişimlerde bulunduk, Tahsilatlarımızın “Tahsil Esası”na bağlanmasını talep ettik. Mücbir Sebep halinin kapsamının genişletilmesi için yıllarca mücadele verdik. En nihayetinde Mücbir Sebep hali geçtiğimiz Kasım ayında meslektaşlarımız için 30.11.2021 Tarih ve VUK-137 sirküleri ile kapsamı genişletilmiş, ağır hastalık hali ve kadın meslektaşlarımızın doğum hali kapsam içine alınmıştır.

Bizler meslektaş yararına çalışmalara devam ederken uyuyan meslek örgütü, yaptığımız bu çalışmalar kanunlaşınca, uykudan uyanıp biz sizin için yaptık demeye başladılar. Oysa ki, bugüne kadar bu konularda yazılı başvuruları bile yoktu…

Değerli meslektaşlarım;  yine covid-19 un ortaya çıkardığı olumsuz ekonomik etkiler ve ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle, meslektaşlarımızın müşterilerinden yaptıkları tahsilatların ciddi manada düşeceği kanaatiyle sizlerin oylarıyla bana verilen İstanbul SMM Odası Yönetim Kurulu üyeliğinin üzerime yüklediği görev bilinciyle, 2022 yılında tasarruf yapılması gerektiğini düşünerek; 2019 yılından bu zamana kadar hiç kullanılmayan TESMER eğitim birimlerinin kira sözleşmeleri de dikkate alınarak kapatılması, 2022 yılında huzur hakkı ödemelerine artış yapılmamasını ve en önemlisi 2022 yılı MAKTU aidatlara herhangi bir artış yapılmaması önerilerim Oda yönetiminde yer alan mevcut grubun temsilcilerinin OY ÇOKLUĞU ile reddedildi.

Akabinde, mesleki ücret tarifemizde %25 artış yapılırken, hangi gerekçe ve mantıkla 2022 üye aidatlarına %40 artış yapıldığını anlamakta zorlanıyorum.  Bizler TASARRUF bütçesi yapalım derken, yönetim çoğunluğunu elinde bulunduran mevcut grup üyeleri sanıyorum İTİBAR bütçesi hazırlıyorlar.

Son söz; gelecek dönemlerde meslektaşlarımızın oyları, TASARRUF Bütçesini mi yoksa İTİBAR Bütçesini mi seçtiklerini gösterecek diyerek takdiri meslek kamuoyuna bırakıyorum. Salgının yeniden yayıldığı bu günlerde covid-19 dan uzak sağlıcakla kalın, mutlu kalın…

 

BMMG Başkanı

Turgay Kanarya