Günümüzde her yıl 8 Mart tarihinde kutlanan “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” nün tarihçesini incelediğimizde aslında bir kutlama değil anma olduğu görülecektir.
Neden 8 Mart diye baktığımızda çıkış noktası; 8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlamasıdır. Ancak grev yapan işçilere polis saldırmış, işçiler fabrikaya kilitlenmiş ardında da fabrika da çıkan yangında fabrika önüne kurulan barikatlar nedeniyle işçilerin yangından kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi feci şekilde can vermiştir.
Dünya da ilk kez 26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirmiş ve öneri oybirliğiyle kabul edilmiştir.
Daha Sonra Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etmiştir.
Ülkemizde de 1921 yılında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlamış ancak 1980 darbesi ile 1984 yılına kadar kutlamalar yasaklanmıştır. Bu tarihten sonra hem ülkemiz de hem de Dünya da 8 Mart “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak geniş kitlelerce anılmaya başlanmıştır.
Bu vesileyle başta kadın meslektaşlarımız olmak üzere, tüm Dünya kadın emekçilerimizin, annelerimizin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor, sağlık ve esenlikler diliyoruz.
BMMG Kadın Hakları Kurulu