Doğru bildiğini yap...

1 Mart Muhasebe Günü mü?

1 Mart Muhasebe Günü mü?
01 Mart 2021

1 Mart Muhasebe Günü mü?

Değerli meslektaşlarım ve kıymetli okuyucular; Dünyada uluslararası muhasebe günü 10 Kasım da kutlanmakla birlikte ülkemizde bu tarih Atamızın ölüm yıl dönümüne denk gelmesi nedeniyle 1994 yılından beri 1 Mart muhasebe günü 1-7 Mart muhasebe haftası olarak kutlanmaktadır.
Geçmişte, bu tarihin hatalı olduğunu ve 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunun TBMM’de kabul edilen 01.06.1989 tarihinin mesleğin doğum günü olarak kabul edilmesi gerektiği ve kutlamaların da bu tarihin yıl dönümlerinde yapılmasının daha anlamlı olacağını irdelemiştik.
2019 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan ve hala devam eden salgın hastalık nedeniyle mesleğimiz eknominin çarklarının dönmesi için daha bir önem kazanmış, meslektaşlarımız ciddi bir özveri ile salgın döneminde de çalışmış ve ülke ekonomisine katkı sağlamıştır.
Ancak ne var ki, bu özverili çalışmanın karşılığında ne devletten ne de üst birliğimiz TÜRMOB’dan gerekli desteği bulamamış ve yine yalnızlığa itilmiştir. Bu süreçte bir çok meslektaşımız hayatını kaybetmiş, bazılarımız ise sağlığını yitirmiştir.
Pandemi nedeniyle işverenleri ve çalışanları desteklemek adına istihdam kalkanı vb isimlerle çeşitli destek paketleri açıklanmış ama bu zor süreçte sağlığını hiçe sayarak çalışan biz meslek mensupları göz ardı edilmiştir.
Bizler hiç değilse bu zor koşullarda çalışırken, mücbir sebebin insani bir hak olduğunu savunmuş mücbir sebep koşullarının genişletilerek meslek mensuplarının en temel hakkı olan sağlığını koruma hakkını kullanmasını istedik. Ama görmezden gelindik.
Her kesimin etkilendiği bir ortam da iş yükümüzün yoğunluğunu da göz önüne alarak verdiğimiz hizmetin temel hizmet sayılması ve KDV’mizin Yüzde 1’e indirilmesi yönünde talepte bulunduk ve yine görmezden gelindik.
Bütün bu zorlu süreçte isteğimiz birilerinin sesimize kulak vermesi, üst birliğimiz olan TÜRMOB’un da sesimize ses olup bize destek çıkmasıydı.
Maalesef biz bunları beklerken TÜRMOB Hazine ve Maliye Bakanlığı’na müşterilerimiz ile olan sözleşmelerimizi pazarlamakla meşguldü. Haksız rekabeti bitireceğiz diye sözleşmelerin gizliliği ve KVKK gereğince saklı tutulması gereken bilgilerimizi Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili birimlerine açmıştır.
Bugüne dek mükerrer 227.maddeden sürekli meslektaşı cezalandırmaya çalışan vergi müfettişleri artık tüm meslektaşlarımızın sözleşmelerini görebilecek ve bu bilgileri dilediği gibi kullanabilecektir.
Şimdi siz meslektaşlarıma soruyorum, Mart ayının en yoğun olduğumuz ay olduğunu da göz önüne alarak ortada kutlanacak bir şey varmı ki kutlayalım.
Sağlıcakla kalınız.

Saygılarımla,
Turgay Kanarya
BMMG Başkanı