Doğru bildiğini yap...

HAKSIZ REKABET-TAHSİLAT SORUNU

HAKSIZ REKABET-TAHSİLAT SORUNU
06 Ekim 2020

Değerli meslektaşlarım;

Yakın zamanda hepimizin mail adreslerine üst birliğimiz TÜRMOB tarafından “Zaman Esaslı İş Yükü Ücret Tarifesi” önerimiz başlıklı bir mail geldi.

Bu yazımızda; hem bu konuyu irdeleyeceğiz hem de ondan önce çözüme kavuşturulması gereken asli sorunlarımızı irdeleyeceğiz.

Muhasebe mesleğinde haksız rekabeti oluşturan ana etmenleri ücret tarifesinden kaynaklanan ve reklam yasaklarına uymamak yoluyla yapılan haksız rekabet olarak iki gruba ayırabiliriz.

Bu bölümde ÜCRET konusunu ele alacağız. Ülkemiz de muhasebe mesleği her zaman ekonomik gelişmelerden ve krizlerden en çok etkilenen hizmet sektörlerinden biri olmuştur. Bu dönemlerde tüm meslektaşlarım ya muhasebe hizmet bedellerini tahsilde zorlanmış ya da hiç tahsil edememiştir. Bu nedenle meslek mensupları arasında haksız rekabetin en önemli unsurlarından birinin ÜCRET olduğu anlaşılmaktadır. 

Yaşanan ekonomik kaygılar nedeniyle muhasebe mesleğinde DÜŞÜK ÜCRET  uygulanarak gelir elde etmeye  ve piyasadaki pastadan pay almaya çalışan meslek mensupları nedeniyle meslekte nitelikli ve kaliteli hizmet anlayışı da sekteye uğramıştır. 

Gerek meslek odalarımız, gerekse üst birliğimiz TÜRMOB’un öncelikli hedefi meslektaşın yaşadığı ekonomik kaygılara çözüm üretecek projelerle HAKSIZ REKABET koşullarını ve TAHSİLAT SORUNUNU ortadan kaldırmaya yönelik adımlar atmasıdır.  

Zaman Esaslı İş Yükü Tarifesine karşı değiliz, Ancak ortada çözüme kavuşması gereken mesleğin en büyük sorunlarından haksız rekabet koşullarının ortadan kaldırılması, tahsilat sorununun çözülmesi, kapasite sınırlaması, meslekte etkin denetim ve uygulamalar ile kaliteli hizmet anlayışının kazandırılması, mesleki saygınlığın kazandırılması, iş yükünün azaltılması ve daha sayabileceğimiz onca sorunun çözüme kavuşması için bir çalışma yapılmadan bu tarife anlamsız ve içi boş bir hayal olmaktan öteye varamaz. 

TÜRMOB’un bu önerisini örneklemek gerekirse arabanın motor ve aksamlarının yapılmadan dört teker ve direksiyon ile alın size araba, bunu sürün demesine benzer. Bizler o dört tekeri ayaklarımız parçalanırcasına ve iş yükü altında ezilerek ittirmek istemiyoruz. 

Mesleğin sorunlarından ve meslektaşın kaygılarından uzak bir TÜRMOB anlayışı ile yapılan bu öneri bu aşamada HAYAL olmaktan öteye gitmeyecektir.

Bu vesile ile tüm meslektaşlarımın işlerinde kolaylıklar diliyorum. Sağlıcakla kalın.
06.10.2020

Turgay Kanarya
BMMG Başkanı