1. MUHSGK beyanname si yapılırken, eğer aşağıdaki şartları taşıyan bir müşteriniz varsa sanırım bir işçi için bu bilgileri girmek en az 10 dakikanızı alıyor.
- Sigortalı çalışan bilgilerinde 32 adet sekme
- Gelir vergisi Stopaj teşvikine ilişkin bildirim 8 sekme
- Ar-ge Kapsamında Stopaj teşvikine ilişkin bildirim 5 sekme
- İşyeri bilgilerinde 8 adet sekme
- İstihdam teşvikine ilişkin bildirim 17 sekme
- TOPLAM 70 SEKME – bunları kontrol girmek sekme başına 20 saniye olsa 23 dakikanızı alıyor.
Hadi bunları geçtik diyelim, beyannameyi hazırlayıp, e-beyanname üzerinden sisteme yüklediğinizde Beyanname kontrol ! 20 dakika bekletiyor. Sonra kapatıyorsun. Pakete gidip oradan çekinde kontrol edildiği görünüyor. Hadi hata yapmadınız bir beyanname onaylamak en az 20 – 30 dakika alıyor. Ve birden fazla SGK / bildirge/ beyanname olması halinde teşvikli SGK ve 27103 özelikle çok büyük sıkıntı çünkü her kontrol 20 dakika sürüyor bir hata yaptıysanız düzeltip göndermek ve onaylanması yine 20 - 30 dakika alacaktır. Tahakkuku almak büyük sıkıntı yaşıyor meslektaşlarımız.
2. Oysaki e-bildirge sisteminde bir bildirge hatasız ise onaylamak en fazla 1 dakikada onaylanıyor. E-bildirge sisteminde hatayı sistem üzerinden düzeltme imkânı en fazla 1 dakikanızı alıyor ve bildirgeyi onaylamak da 1 dakika diyelim, 2 dakika içinde bildirgeyi onaylayıp ondan sonra e-beyannameden muhtasar beyannameyi onaylamakta 1 dakikanızı alır.
3. Onlarca ve yüzlerce şubesi olan ve tek Muhtasar beyannamesi veren 30-50-100-300- 500-1000-5000 ve üzeri çalışanı olan firmalarda sıkıntı çok büyük hantal bir sistem, kontrol onay çalışan sayısı, şube sayısı, SGK ve GİB sistemindeki arızalar düşünülmeden hayata geçirilmesi büyük bir hatadır.
4. Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı arasında bilgi paylaşımı çerçevesinde maliye idaresinin her tür bilgiye yazılımlarında yapacakları çok basit web servislerle ulaşması mümkünken, MUH-SGK birleşmesi hem anlamsız, hem de manasız. Çağımız dijital dönüşüm çağı olmasına rağmen, SGK İle GİB, SGK’nın sistemi içine bir XML formatı ile verileri SGK ya bildirimler bir sonraki ayın 23 üne kadar yüklendikten sonra örneğin ayın 25inde verileri otomatikman aktarabilecekleri bir ortam varken ve maliyeti ve yapılması daha mümkünken MUH-SGK birleşmesi daha büyük bir sıkıntı yaratacaktır.
a. GİB’ NIN veri tabanı GİBUX ( Linux Tabanlı)
b.SGK’NIN veri tabanı ise gördüğümüz kadarı ile eskiden beri kullanılmakta olan DOS ve online veri tabanı ise WİNDOWS altyapısı kullanmaktadır
Öncelikle veri tabanlarının eşit hale getirilmesi gerekmektedir.
İlle de vazgeçilmek istenmiyorsa sistem SGK e-bildirge sistemi üzerinden kurgulanmalıdır. Çünkü SGK’nın sistemi çalışan alt yapısına daha uygun bir zemindir.
5.Defter beyan sistemi Temmuz ayında beyanname onaylama esnasında sistem çökmüşken ve mali müşavirler bu pandemi döneminde bu kadar Devletimizin yanında olduğu halde , sistemin daha iyi çalışması gerekirken, sistem çökmüş beyanname onaylamak en az 30 dk. almıştır. Buna rağmen Sisteme asgari olarak Aylık 2.000.000 ilave MUH-SGK beyannamesi bildirimi ve en az 5 çalışan olarak varsayarsak çalışan kontrolü olarak 10.000.000 kişinin bilgilerini sistem tarafından sorgulanması ve onaylanması neredeyse imkânsızdır. Pandemi dönemi her ne kadar RESMİ olarak bitmiş gibi gözükse de dünya çapında CORONA VİRUS bulaşıcılığı devam etmektedir. Kurumlara herhangi bir sorunda telefonla ulaşmak neredeyse imkansız olmakla beraber, sistemin işlemesi için yapılacak değişiklikleri yaptırmak, meslektaşlarımız açısından hem çok meşakkatli hem de çok zordur. Bu yüzden 04.08.2020 tarihi itibari ile Türkiye çapında uygulamaya giren bu MUH-SGK birleşmesi hem meslektaşlarımıza hem de GİB sisteminde çok büyük sorun yaratacaktır
Tekrardan belirtmek gerekir ki; sistem SGK e-bildirge sistemi üzerinden kurgulanmalıdır. Çünkü SGK’nın sistemi hem çalışan hem de işyeri alt yapısına daha uygun bir zemindir. Ve Maliyeti hem sistem açısından hem de zaman açısından daha uygundur. Daha kısa zamanda daha etkili sonuç doğuracaktır. Sistem kurgulanırken biz MALİ MÜŞAVİRLER’e danışılırsa hem daha az maliyetli hem de daha bir bütünleşmiş BİR SİSTEM kurulmasına ve her zaman DEVLETİMİZİN daha az bir maliyete FAYDA-MALİYET ANALİZİ yapmasına sebep olacaktır.Şu anki sistem FAYDA – MALİYET analizinde çok gerilerde kalmıştır.
Bir beyanname onay verme 1dakika varken 30 dakika zaman kaybı tam kelime anlamı ile hem sisteme hem de mali müşavire zaman kaybıdır.
Bağımsız Mali Müşavirler Grubu