Doğru bildiğini yap...

1 MART MUHASEBE GÜNÜ ÜZERİNE ELEŞTİREL YAKLAŞIM

1 MART MUHASEBE GÜNÜ ÜZERİNE ELEŞTİREL YAKLAŞIM
01 Mart 2020

1 Mart Muhasebe Günü Üzerine Eleştirel Yaklaşım!

Değerli meslektaşlarım ve kıymetli okuyucular; bildiğiniz üzere ülkemizde her yıl 1 mart muhasebe günü veya muhasebeciler günü, 1-7 mart muhasebeciler haftası olarak kutlanıyor.

Dünyada uluslararası muhasebeciler günü (International Accountant’s Day) her yıl 10 Kasım tarihinde kutlanmaktadır. Ülkemizde 10 Kasım tarihi kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıl dönümüne denk geldiği için bu tarihte kutlanmasının doğru olmayacağı düşünülmüş ve 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunun TBMM’nde kabul edildiği tarih olan 1 Haziran’da kutlanmaya başlamıştır.

Daha sonra 1994 yılında Sakarya’da yapılan başkanlar toplantısında bu uygulamadan dönülmüş ve 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunun TBMM’ye sevk edildiği tarih olan 1 Mart muhasebe/muhasebeciler günü,  1-7 Mart muhasebeciler haftası olarak kabul edilmiş ve o tarihten itibaren kutlan-ama-mıştır.

Deveye sormuşlar boynun neden eğri, nerem doğru ki demiş.  Biz de doğru olan uygulamayı bırakıp, kendimizi yanlışa sevk etmişiz. Bildiğiniz üzere ülkemizde her yıl 26 Şubat-1 Mart tarihleri VERGİ HAFTASI olarak kutlanmaktadır. Zira hem vergi haftasına denk gelmesi hem de mart ayının biz meslektaşların en yoğun olduğu aylardan biri olduğu unutulmamalıdır.

Mesleği fiili olarak icra eden meslek mensuplarının büyük çoğunluğu bu dönemde yoğun bir tempoda çalışmakta ve aylık rutin verilecek beyanname ve bildirimler dışında yedi gelir unsurunu içinde barındıran YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAME’leri yetiştirme telaşıyla bırakınız kutlama düşünmeyi, çoğu zamanlar ofislerinde gece yarılarına kadar çalışmaktadırlar.

Meslek yöneticilerimiz ise bu duruma bugüne dek bir çözüm önerisi sunmak yerine mutlu bir AZINLIK ile kutlama yapmayı tercih etmişlerdir. Eğer yöneticilerimiz muhasebe/muhasebeciler gününü 1 Mart sabahı birkaç kişi ile birlikte Taksim anıtına çelenk koymak ve orada bulunan birkaç kişi ile kutlama yapmak olarak düşünüyorlarsa bu bizim düşündüğümüz muhasebe/muhasebeciler günü etkinliği değil ve hiçbir zamanda olmayacaktır.

Muhasebe/muhasebeciler gününün bir şölen havasında tüm yurtta, geniş katılımla (meslek çalışanları, mesleğe gönül verenler, meslek mensupları) kutlanmasını sağlamak ve bu mesleğe gönül verenlerin en azından yılda bir gün bile olsa kendilerine değer verildiğini hissetmelerini sağlamak, bu mesleğin yöneticilerinin birincil görevi olmalıdır.

Muhasebe/muhasebeciler günü veya muhasebeciler haftası kutlanacaksa, bu tarih meslek yasamızın meclise sevk edildiği tarih değil, meslek yasamızın TMMM’nde kabul edildiği 1 Haziran tarihi olmalıdır. Bu bağlam da mesleğimizin doğum tarihi 1 Hazirandır.

3568 Sayılı meslek yasamız 01.06.1989 yılında TBMM’de kabul edilmiş ve 13.06.1989 Tarih ve 20194 Sayılı T.C. Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Haziran ayı bizlerin iş yükünün en az olduğu aylardan biridir. Bu bağlamda Mali Müşavirlik/Yeminli Mali Müşavirlik unvanları meslek yasamızın TMMM’nde kabul edildiği tarih olan 1 Haziran da resmiyet kazandığına göre muhasebe/muhasebeciler günü 1 Haziranda, muhasebe haftası ise haziran ayının ilk haftasında kutlanması daha anlamlı olacaktır.

Saygılarımla, 01.03.2020

BMMG Kurucu Başkanı

Turgay Kanarya