Doğru bildiğini yap...

TEMSİLDE ADALETİN ADI "NİSPİ TEMSİL"

TEMSİLDE ADALETİN ADI "NİSPİ TEMSİL"
14 Nisan 2018

TEMSİLDE ADALETİN ADI

"NİSPİ TEMSİL"

Nispi temsil sistemini seçim sistemi olarak geliştiren, Demokrasinin beşiği dediğimiz İskandinav ülkelerinden Danimarka'dır.

Amacı ise; çoğunluk sisteminin adalet ilkesine fazla yer vermediği ve temsildeki eşitsizlikleri gidermediği tespit edilmiş, bu eşitsizliği giderecekyeni bir seçim sistemi arayışına gitmiş ve ilk kez 1855 yı­lında Danimarka'da bir matematik profesörü olan Andrae tarafından geliştirilen nispi temsil sistemi, 1899 yılında Belçika'da, 1 inci Dünya Savaşından sonra da İngiltere(Sovyetler Birliği ve Türkiye dışındaki)ve tüm Avrupa ülkelerinde uygulamaya konmuştur.

Görüldüğü üzere sistemde amaç "Temsilde adaleti sağlamaktır"

Demokrasiye inanan her kesim için temsilde adalet, diğer bir deyimle azınlığın düşünce ve fikirlerini yönetim organizasyonunda temsil edilmesi anlayışı günlük siyasi çekişmelere kurban edilemez.Bu anlayışla 10 Temmuz 2008 tarihinde yayımlanan 5786 sayılı kanun ile meslek odalarına getirilen Nispi Temsil esasının Meslek örgütlenmemize"katılılımcı demokrasinin de gereği olarak" ivme kazandıracağına inanmaktayız.

Grup olarak yasa metni ile "nispi temsilin uygulanacağı kurullar" dışında, iktidar olmamız halinde yasa metninde bulunmayan komiteler ve Danışma Meclisinde de "NİSPİ TEMSİL" uygulama alanı yaratma çaba ve gayreti içinde olacağımızı beyan ederiz.

İlk iş olarak "Oda danışma meclisini" yeniden düşünce üreten bir meclise dönüştürüp seçimlere katılmış tüm grupların bu mecliste, yasanın nispi temsile esas kıldığı kurullarda sandalye kazanmasalar bile temsil edilmeleri sağlanacaktır.Bu anlayışı Oda bünyesinde oluşturulmuş veya oluşturulacak tüm komisyonlarda hakim kılmak temel hedeflerimizden olacaktır.

İktidar olduğumuzda bugün söylediklerimizi hiç kimsenin bize hatırlatmasına fırsat vermeyeceğiz.

Söylediklerimiz SEÇİM VAADİ  değildir.

İktidar olduğumuzda hemen uygulamaya konacak GRUP PROGRAMIMIZIN  öncelik tanıyacağımız başlıklardan birinin ta kendisidir.

BMMG